Sadržaj:

Anonim

Ako je Vaš kreditni rezultat bio na milost i nemilost svima koji su vas pokušali namamiti da prihvatite kreditnu ponudu, to ne bi bilo pošteno - nakon svega, nemate kontrolu nad njihovim postupcima. Zajmodavci rutinski provjeravaju kreditna izvješća onih kojima bi mogli odobriti kredit, ali to su "meke" upite. Ne računaju i ne mogu povrijediti vašu kreditnu ocjenu.

Mladi par radi istraživanje kod kućekredit: Marili Forastieri / Photodisc / Getty Images

Tvrde i mekane upite

Kada osobno pokrenete pregled Vašeg kreditnog izvješća, to stvara teški upit. To bi se dogodilo ako podnesete zahtjev za kredit, kreditnu karticu ili hipoteku i ovlastite zajmodavca da pogleda vašu povijest posuđivanja. Sve se svodi na to tko je potaknuo provjeru - vi ili netko nepoznat vama, kao što su zajmodavci koji vrše mrkvu odobrenog kredita. Upiti potencijalnih poslodavaca također su meke provjere, čak i ako ste zatražili upit putem prijave za posao. Niste podnijeli zahtjev za kredit, tako da se ne računaju.

Utjecaj na kredit

Meke kreditne provjere nemaju utjecaja na vašu kreditnu ocjenu i nitko, ali ih možete vidjeti na izvješću. Nasuprot tome, teške upite pojavljuju se na vašem izvješću dvije godine, iako se računaju samo na vaš rezultat za godinu dana. Previše tvrdih upita može rezultirati rezultatom, ali neće ga povrijediti onoliko koliko 30-dnevna delinkvencija.

Preporučeni Izbor urednika