Anonim

kredit: @ tschul / Twenty20

Evo zastrašujuće zvučne izjave: U ponedjeljak, Dow Jones Industrial Average imao je najveći jednodnevni pad bodova u svojoj cijeloj 120-godišnjoj povijesti. Burze u Aziji i Europi izbacile su se kada su se otvorile sljedećeg dana. New York Times objavljuje naslove poput "Era lakog novca završava, a svijet se oslanja na šokove". Čini se da bismo mogli biti na rubu događaja iz 2008. godine - ili jednog iz 1929. godine.

Možda, ali vjerojatno ne. Iako ćete na televiziji i društvenim medijima vjerojatno vidjeti mnogo različitih mišljenja, možda je najvažnije da duboko udahnete i prihvatite da nitko, čak ni stručnjaci, ne znaju definitivno što se događa. Neki će vam reći da je to korekcija tržišta, u kojoj cijene dionica postaju realnije nakon što se predugo podigne. Drugi će istaknuti da se ne radi o broju bodova, nego o udjelu tržišne vrijednosti. U ovom slučaju, dok ćete čuti riječ "poniranje" puno, ovaj pad (1.175,21 bodova) predstavlja promjenu od 4,6 posto. Tijekom pada od 508 bodova iz 1987. godine, burza je gotovo 23 posto.

To je rekao, ako se pitate što dalje, većina savjeta će se svoditi na dvije taktike: Ostanite na stazi, ali i raznoliko. Razmislite o tome koji su vaši individualni ciljevi za ulaganje i slijedite ih na razini rizika koju možete tolerirati. Mnogi su istaknuli da ako imate mirovinu ili mirovinski fond, niste imuni na uspone i padove na Wall Streetu. Ali dugoročno gledano, burza se svake godine povećava na oko 7 posto. Mnogo smo gore od ekonomije, i na kraju, i vi možete.

Preporučeni Izbor urednika