Sadržaj:

Anonim

Porez na dohodak pojedinaca najveći je izvor prihoda savezne vlade. Savezni porez na dohodak kakav postoji danas datira iz 1913. godine, kada je ustavni amandman omogućio saveznoj vladi da izravno uvede poreze na prihode pojedinaca. To, međutim, nije bilo prvi put da je savezna vlada oporezovala prihode.

Čovjek ispunjava obrazac poreza na dohodak. Kredit: pkstock / iStock / Getty Images

Rani američki porezi

U prvim danima američke republike, savezna vlada prikupila je većinu svojih prihoda kroz carine i trošarine. Carine su porezi na stavke koje se uvoze u zemlju. Trošarine se primjenjuju na određene stavke, kao što su alkohol ili šećer. Već više od četiri desetljeća početkom 19. stoljeća savezna vlada uopće nije imala domaće poreze. Veći dio svog novca prikupio je oporezivanjem uvoza i prodajom javnog zemljišta.

Porezi na prvi dohodak

Savezna vlada je 1861. godine nametnula svoj prvi porez na dohodak kako bi platila sve veće troškove građanskog rata. Rat je završio 1865. godine, a porez na dohodak ukinut je 1872. godine, nakon što su plaćeni dugovi nastali tijekom rata. SAD su se vratile trošarinama do 1894. godine, kada je Kongres donio drugi porez na dohodak. Prema Projektu porezne povijesti, ideja oporezivanja dohotka imala je široku podršku naroda u 90-ima. U eri rastuće nejednakosti prihoda, trošarine su trošile znatno veći dio prihoda za ljude na dnu ekonomske ljestvice nego za one na vrhu.

16. amandman

Godine 1895. Vrhovni sud odbacio je savezni porez na dohodak. Sud je kazao kako je porez na dohodak "izravni porez". Kao takav, prihod koji je prikupio mora biti proporcionalan državnom stanovništvu. Drugim riječima, ako, recimo, New York ima 10 posto američke populacije, onda mora proizvesti 10 posto prihoda od poreza na dohodak. Kongres je na kraju odgovorio šesnaestim amandmanom na Ustav koji je odobrio savezni porez na dohodak bez obzira na državno stanovništvo. Kongres je usvojio amandman 1909. godine. Potpisao ga je tri četvrtine država 1913. godine.

Porezna agencija i porezni dan

Prva agencija koja je prikupljala porez na dohodak bila je Ured za unutarnje prihode, koji je 1950. postao Služba za unutarnje prihode. Riječ "Interno" odnosi se na činjenicu da te agencije prikupljaju iz izvora unutar Sjedinjenih Država umjesto vanjskih, kao što je uvoz. Izvorno, porezne prijave su dospjele svake godine 1. ožujka. To je promijenjeno do 15. ožujka 1918., a zatim do 15. travnja 1955. godine. Premještanje datuma povratka dalo je vladi više vremena za obradu povrataka jer je stanovništvo raslo i izložilo više obitelji porez.

Preporučeni Izbor urednika