Sadržaj:

Anonim

Reći prijatelju da ima posao u uredu za koju bi bila savršena, mogao bi zaraditi dodatni novac. Neke tvrtke nagrađuju zaposlenike koji zapošljavaju kandidate za posao s bonusom za upućivanje zaposlenika. Ako je bonus gotovina, na nju plaćate porez. Ako primite bezgotovinski bonus, moguće je da je oslobođen poreza. Bonus se ne oporezuje sve dok vam poslodavac ne plati, čak i ako znate da je na putu.

Proračunska tablica s financijskim podacima i grafikonima na tablici. Kredit: filipfoto / iStock / Getty Images

Na vašem W2

IRS tretira novčane bonuse različito od plaća. Na primjer, ako dobijete 300 USD za pronalaženje nekoga tko će ispuniti ključnu poziciju tvrtke, 300 USD bi se trebalo pojaviti na vašem W2 na kraju godine. Vaš poslodavac mora oduzeti porez na dohodak, socijalnu sigurnost i tako dalje, kao što to čini iz redovne plaće. Ovisno o tome kako vaš poslodavac izračunava odbitak bonusa, porez po odbitku može biti viši od redovnog tečaja.

Plaćanje u vrsti

Ako je vaš bonus dar s jasnom novčanom vrijednošću - kao što je skup golf klubova, poklon bon ili ulaznica za veliku igru ​​- to je oporezivo. Kao i gotovina, trebala bi se pojaviti na vašem W2. Nešto što nema novčanu vrijednost, poput parkirnog mjesta za "najbolje zaposlene", nije oporezivo. "De minimis" beneficije - one koje su tako male da su nedosljedne - nisu oporezive. Ako vas vaš poslodavac odvede na večeru kako bi se zahvalio, porezni učinak može ovisiti o tome koliko je skupo jelo.

Preporučeni Izbor urednika