Sadržaj:

Anonim

Jeste li ikada čuli ljude koji govore o tvrtki koja bi mogla biti sljedeći Microsoft i pomislili na sebe: "Možda bih trebao kupiti tu dionicu?" Ako imate, posegnite se po leđima za razmišljanje kao pametnog investitora. Ali samo zato što ljudi pričaju o dionicama ne znači da ga svi mogu kupiti. Ako je riječ o malom novom poduzeću, ne smije trgovati na glavnim burzama ili se uopće ne može javno ponuditi. Evo kako istražiti zalihu kako biste saznali možete li je kupiti.

Korak

Počnite s dobivanjem neke procjene naziva tvrtke i ako je moguće, u kojoj se kategoriji industrije može pronaći. Ako ne znate potpuni pravni naziv, ne dopustite da vas to zaustavi - još uvijek ga možete pronaći.

Korak

Upišite naziv tvrtke - ili ono što mislite da bi njegovo ime moglo biti - u prozor "Quote" na web-lokaciji Yahoo Finance. Dok pišete, web-lokacija će prikazati popis tvrtki kojima se javno trguje, a koje bi mogle biti podudarne. Ako vidite jednu koja bi mogla biti vaša ciljna tvrtka, odaberite je s popisa i bit ćete preusmjereni na stranicu tvrtke u Yahoo Finance Directory.

Korak

Pregledajte profil tvrtke. To bi trebalo biti dovoljno da vam pomogne odrediti imate li pravu tvrtku. Ako ne, vratite se na popis i pokušajte s drugom mogućnošću.

Korak

Ako i dalje budete praznih ruku, provjerite naziv tvrtke na bilo koji način. Uvijek je možete "google", ali možda je produktivnije vratiti se na izvor i postaviti pitanja. Možda je tvrtka podružnica druge tvrtke i ne trguje sama. To bi moglo jako otežati pronalaženje ako ne znate ime matične tvrtke; međutim, pretraživanjem naziva tvrtke i njene industrije može se otkriti takva veza.

Ako ste utvrdili da imate ispravno ime, ali Yahoo Finance ne čini se da je svjestan postojanja tvrtke, postoje tri mogućnosti: a) dionicama se ne trguje na bilo kojoj od glavnih burzi, b) dionicama ne trguje se u SAD-u, ili c) tvrtka je u privatnom vlasništvu i nema dionica za kupnju.

Korak

Isključite a) odlaskom na web-lokaciju Pink Sheets i pretraživanjem naziva tvrtke. "Pink Sheets" popisuje dionice koje se ne prodaju na NASDAQ sustavu. Oni su i dalje dionice kojima se javno trguje i još uvijek možete kupiti dionice ako ih pronađete ovdje.

Korak

Isključite b) odlaskom na međunarodnu korporativnu informativnu stranicu i tamo potražite naziv tvrtke. Ova vrlo opsežna stranica sadrži informacije o preko 31.000 globalnih tvrtki. Ako nađete svoju tvrtku tamo, možda ćete je moći kupiti ako vaša brokerska tvrtka nudi pristup inozemnim tržištima, ili je možete kupiti u obliku ADR-a (American Depositary Receipt). Dodatne informacije o ulaganju u inozemne dionice potražite u odjeljku Resursi.

Korak

Ako ste eliminirali a) i b) kao mogućnosti, najvjerojatnije se dionicama trenutno ne trguje. Iako je moguće kupiti dionice izravno od tvrtke (ako je možete pronaći!), Vjerojatno biste trebali krenuti dalje i razmotriti druga ulaganja.

Preporučeni Izbor urednika